Hydrology and Earth System Sciences

speerpunt water

Watermanagement

Wist je dat het grootste gedeelte van het aardoppervlak bestaat uit water? Dat grondwater er een heel mensenleven over kan doen om zich 1 kilometer te verplaatsen? Dat gebotteld water ongeveer 1000 keer duurder is dan kraanwater terwijl Nederlands drinkwater een gelijkwaardige kwaliteit heeft, dat wereldwijd 200 kinderen per uur sterven door slechte waterkwaliteit en dat de gemeenten in Nederland meer dan 100.000 km aan rioleringsstelsels beheren?

We houden van water om te drinken of in te zwemmen, water is nodig voor productie van voedsel, is een bron van energie, een mogelijkheid om ons over voort te bewegen. Maar tegelijkertijd is het ook een bedreiging, soms is er te veel, soms te weinig. Watermanagement, een master specialisatie aan de TUDelft, houdt zich bezig met onderwijs en onderzoek over het gedrag van water, hoe we het krijgen op de plaatsen die we willen, hoe we schoon water maken en tegelijkertijd omgaan met afvalwater.

Onderzoek

De afdeling Watermanagement bestaat uit twee secties: Gezondheidstechniek en Waterhuishouding.

  • De sectie Gezondheidstechniek doet onderzoek naar behandeling en transport van drinkwater, afvalwater, industriewater en gerelateerde onderzoeksvraagstukken. Het winnen van grondstoffen en energie uit de waterketen heeft een bijzondere aandacht. Op dit moment wordt er bijvoorbeeld onderzoek uitgevoerd naar het opwerken van stedelijk afvalwater voor gebruik in kwekerijen, hergebruik van industrieel proceswater, chloorvrij en hoog kwalitatief  zwembadwater en wat er met de kwaliteit van water gebeurt als je het over een grote afstand transporteert. Kortgezegd houdt deze sectie zich bezig met de kleine waterketen.
  • De sectie Waterhuishouding daarentegen houdt zich bezig met de grote waterketen. Onderzoek naar water tekorten en droogte, regenval, overstromingen en de wijze waarop water zich gedraagt in de atmosfeer, op en onder het aardoppervlak. Inzichten in deze onderzoeksgebieden zorgen ervoor dat de wetenschappers voorspellingen kunnen geven over veranderende omstandigheden zoals klimaatverandering of ontbossing. Hoe kunnen we het water zo optimaal mogelijk reguleren voor effectief gebruik en/of schade te beperken.


Onderwijs

De kennis die we opdoen met het onderzoek willen we graag delen met de wereld. Dit doen we door middel van artikelen, presentaties en onderwijs. In het Bachelor programma van Civiele Techniek verzorgen we 4 vakken die de basisbeginselen van Water behandelen (zie ook onze OpenCourseWare website). Na je Bachelor kan je je ervoor kiezen om de Master Watermanagement te volgen (Civiele Techniek). Binnen de Master zal je 2 jaar intensieve colleges volgen en zelfstandig onderzoek uitvoeren naar water. De Master bestaat uit drie richtingen waaruit je kan kiezen: Gezondheidstechniek, Hydrologie en Waterbeheer. Voor meer informatie over de Master Watermanagement (Civiele Techniek) verwijzen we je door naar de algemene Master website. Mocht je toch vragen hebben die niet op deze pagina’s staan vermeld dan kan je contact opnemen met Wim Luxemburg (w.m.j.luxemburg@remove-this.tudelft.nl).

Naam auteur: Petra Jorritsma
© 2017 TU Delft

Metamenu